Ako imate ove simptome, pod hitno ostavite flašu!

Foto: Sketch Port/Riff

Balkanci, pa tako i Hrvati, poznati su po tome da im je najdraža razbibriga za vikend ležati negdje u jarku. Volimo se pravdati da nas na to tjera život u besperspektivnoj i učmaloj sredini. Pa ipak, što kad vrag odnese šalu i kad nam naša vlastita jetra počne poručivati da joj je dosta naših pi*darija?

Bolesti jetre povezane s alkoholizmom su u top 5 svjetskih razloga smrtnosti populacije. Lista Svjetske zdravstvene organizacije svrstava Hrvate na veoma visoko 20. mjesto najvećih svjetskih alkoholičara. Stoga je vrijeme da naučite kako prepoznati rane znakove zatajenja jetre i na vrijeme pronaći neki zdraviji hobi.

Uz pretjerani unos alkohola, jetra može prestati normalno funkcionirati i zbog genetike, kao iz zbog unosa drugih toksičnih tvari. Pa ipak, alkohol je uvjerljivo najčešći razlog oboljenja jetre.

Foto: Wikimedia Commons

Ovo su neki od znakova da je vrag odnio vašu jetru:

1. Bol u trbuhu

Uporna probadajuća i pulsirajuća bol u trbuhu definitivni je znak za uzbunu. Osim što može biti indikacija oštećenja sluznice želuca i formiranja čira, također je i jedan od znakova da je vaša jetra od vas počela dizati ruke.

 

2. Stalno ste umorni

Kad jetra više ne funkcionira normalno, dolazi do poremećaja hormonalne ravnoteže u cijelom organizmu, što može rezultirati konstantnim osjećajem iscrpljenosti. Također, bolesna jetra propušta u krv veći udio toksičnih tvari koje bi inače eliminirala, a i to je povezano s osjećajem umora. Ako vam se čini da ste stalno umorniji nego li je to normalno, možda ne bi bila loša ideja bar provjeriti s doktorom u kakvom je stanju vaša jetra.

Foto: pacaf.af.mil

3. Povraćate i trijezni

Kad se jetra pokupi na prisilno bolovanje i prestane obavljati svoj zadatak filtriranja vašeg organizma od otrova, onda ti otrovi moraju na bilo koji način van iz vas. Zato ljudi s oštećenjima jetre često bez naoko ikakvog povoda i trijezni osjećaju mučninu i povraćaju.

4. Problemi s kožom

Jedan od sigurnijih znakova oštećenja jetre je izbijanje raznoraznih tamnih ili crvenih mrlja po tijelu, kao i pojava žutice. Ako vidite ove simptome a volite zaviriti u vinsku bačvu, nema mnogo dileme oko toga da se trebate pod hitno otrijezniti. Također, uz bolesnu jetru krv se teže zgrušnjava, pa pripazite i ako vrlo lako dobivate modrice te teško zaustavljate krvarenje od porezotina.

Foto: Wikipedia Commons

Zaključak:

I za kraj – dobra vijest je da je vaša jetra organ s izuzetnom sposobnošću regeneracije, nešto kao oni alieni iz znanstvenofantastičnih filmova – rešetate ih Uzijem ko blesavi, a oni se samo automatski zakrpaju i odskakuću dalje. No, ključno je da na vrijeme prepoznate problem i ozbiljno se posvetite liječenju kako bi se vaša jetrica uspjela oporaviti prije nego prijeđe granicu kad je više ne može pokrpati ni Isus Krist. Stoga pamet u glavu.

Preporuka za čitanje: Neslavna top-lista: Najveći pijanci na našoj estradi

Komentiraj

Please enter your comment!

*