Dalai Lama NIJE budistički papa. Pa, što je onda on?

Foto: Pixabay

Većina Zapadnjaka uspoređuje Dalai Lamu s kršćanskim papom. No je li ta usporedba imalo opravdana? Zapravo – nije.

Ipak, može se shvatiti zašto Zapadnjaci doživljavaju Dalai Lamu kao neku vrstu “budističkog pape”. Dalai Lama je, uz našeg papu, trenutno sigurno jedna od najpoznatijih duhovnih figura na svijetu. Tibetanci ga gotovo univerzalno štuju, a nakon smrti svakog Dalai Lame, traži se i njegov nasljednik.

Pa ipak, uloga Dalai Lame u budizmu definitivno se ne može poistovjetiti s ulogom kršćanskog pape – to jednostavno nije točna usporedba. Danas ćemo zajedno istražiti zašto.

Kao prvo, Dalai Lama nije “zaštitno lice” cijelog budizma, već jedne specifične vrste budizma. Ako ste do sad pratili naše članke o budizmu na Boulevardu, možda se sjećate da se sav svjetski budizam može ugrubo podijeliti u 3 škole. One se zovu: hinajana, mahajana i vađrajana. Hinajana je na glasu kao najtradicionalnija škola i kao najbliža izvornom Budinom učenju. Usredotočena je na individualno prosvjetljenje, i barem u početku nije bila osobito metafizička. Mahajana je škola budizma s metafizičkim i vjerskim obilježjima, usredotočena na prosvjetljenje što većeg broja živih bića. Vađrajana je ezoterična i mistična škola budizma koja je najkarakterističnija za tibetsko područje.

Foto: Wikimedia Commons

Kojoj budističkoj tradiciji pripada Dalai Lama?

E sad, Dalai Lama igra neku ulogu samo u vađrajanskom budizmu. Stoga odmah u početku u vodu pada opis Dalai Lame kao vođe svih budista. To nije istina. Drugi budisti ga eventualno cijene i poštuju zbog njegove produhovljenosti, ali daleko od toga da Lama predstavlja hinajaniste i mahajaniste.

Dobro, a nije li onda Dalai Lama nešto poput pape isključivo za tibetski budizam? I opet – nije. Kao prvo, tibetski budizam dijeli se dalje na nekoliko najvažnijih “sekti”. One su Nyingma, Kagyu, Sakya i Gelug. Svaka od tih sekti ima vlastite vjerske predstavnike u liku visokih svećenika. Tradicija izabiranja Dalai Lame veže se uz tradiciju sekte Gelug, no on nije čak niti njezin “vrhovni vjerski vođa”. Budizam općenito nije strukturiran pretjerano hijerarhijski, tako da se ne bi moglo reći da doista i postoji ikoja ličnost koja bi u budizmu mogla biti poistovjećeno s vođom i glavnim autoritetom katoličke crkve.

Dobro, pa što je onda zapravo taj famozni Dalai Lama??

Foto: Wikimedia Commons

Koja je Dalai Lamina uloga?

To je, prije svega, simbolična titula koju nosi određena individua koja je bila “prepoznata” kao idući Dalai Lama. Moglo bi se reći da je on zapravo neka vrsta moralnog oslonca, političkog predstavnika i simbola nacionalnog identiteta Tibetanaca. Ova se definicija nama može činiti kao jako maglovita i nedefinirana, no Tibetanci visoko cijene svojeg Dalai Lamu prvenstveno kao uzor čestitoga života, mudrosti i kao simbol tibetanske tradicije (posebice nakon kineske okupacije Tibeta 1959. godine).

No, osim toga, Dalai Lama se smatra i inkarnacijom ili avatarom jednoga značajnog bodhisattve.

Vjerska simbolika iza titule Dalai Lame

Foto: Flickr

Bodhisattva bi se mogla opisati kao gotovo u potpunosti prosvijetljeno biće koje od vječnog odlaska u nirvanu priječi samo samilost prema svim bićima svijeta, te ono stoga odlučuje ostati u ovom bolnom postojanju ne bi li pomoglo što većem broju bića doseći prosvjetljenje. Bodhisattve mogu biti ljudi koji su dosegli gotovo savršen stupanj prosvjeljenja, kao i neka vrsta polubožanskih prosvijetljenih bića koja obitavaju na drugim razinama postojanja.

Dalai Lama se smatra inkarnacijom jednog značajnog bodhisattve koji se naziva Avalokitešvara. Njegovo ime doslovno znači “Gospodin koji gleda prema dolje na svijet”. On je za budiste utjelovljenje same esencije suosjećanja prema svim živim bićima. Njegove mnogobrojne ruke, s kojima se tradicionalno prikazuje, simboliziraju njegovu stalnu i predanu angažiranost na radu za dobrobit svih živih bića.

Foto: Wikimedia Commons

Tibetanci vjeruju da se bodhisattva Avalokitešvara rodio u liku čovjeka kako bi vodio i savjetovao njihov narod, na dobrobit cijelog čovječanstva, šireći svijetom poruku o nenasilju i suosjećanju. Današnji Dalai Lama smatra se već 14. utjelovljenjem Avalokitešvare. Nakon što jedan Dalai Lama umre, započinje dug i kompleksan proces potrage tek rođenog djeteta koje ima sve odgovarajuće karakteristike prema kojima se može prepoznati kao iduća reinkarnacija Dalai Lame/Avalokitešvare.

Usput, sama titula Dalai Lama sastoji se od mongolske riječi “dalai”, koja znači “ocean” ili “širok”, te tibetske riječi “lama” koja se može prevesti kao “učitelj”, “gospodar”, “mudrac” i slično.

Foto: Wikimedia Commons

Duga linija raznih Dalaj Lami

Linija Dalai Lama potječe još iz 12. stoljeća. Prvi Dalai Lama (iako tada još nije postojala ta titula) bio je Gendun Drupa. Tek je treći Dalai Lama ponio tu titulu, koja je onda posthumno bila dodijeljena i prvoj dvojici.

Dalai Lama se počeo smatrati simbolom ujedinjenja Tibeta, kao i živući simbol budističkih i tibetanskih vrijednosti, neovisno o pojedinoj tibetskoj školi budizma, iako je njegova institucionalna, vjerska i politička uloga u tibetskom društvu zapravo veoma ograničena. To ipak ne sprečava ljude da mu odaju najviša poštovanja.

Foto: Wikimedia Commons

Trenutni 14. Dalai Lama zove se Tenzin Gyatso. Postao je posebno važan kao predstavnik tibetskog naroda i vađrajanskog budizma u svijetu zbog povijesnih okolnosti. Nakon kineske okupacije Tibeta 1959., kad je Dalai Lama pobjegao u izbjeglištvo, 14. Dalai Lama služi kao simbol tibetskog naroda i tradicije koje Kinezi pokušavaju pošto-poto iskorijeniti ne bi li Tibet postao i doslovno kineska pokrajina. Stoga bi Kinezi najradije vidjeli Dalai Lamu mrtvog ili smijenjenog. No, poruka Dalai Lame uvijek je, u skladu s budističkim učenjima, ona tolerancije i mira, bez obzira na nasilnu okupaciju njegove zemlje.

Trenutni Dalai Lama već je u nekoliko navrata iznenadio svojim izjavama da bi iduća inkarnacija Dalai Lame mogla biti rođena kao ne-Tibetanac ili žena. Slovi za produhovljenog, inteligentnog i obrazovanog čovjeka kojem nije nikakav problem složiti se s gledištima suvremene znanosti.

Preporuka za čitanje: NAJČEŠĆE ZABLUDE O BUDIZMU NA ZAPADU

Komentiraj

Please enter your comment!

*