Kako nas manipuliraju: Marketing i psihologija masa

Foto: Pixabay

U istraživanje psihologije masa upumpavaju se enormna financijska sredstva. U današnjem je globalnom kapitalizmu sve svakome dostupno, i to u svakom trenutku. Kako ostati konkurentan u svijetu u kojem je došlo do zasićenja želja a s time i do zasićenja tržišta?

Sve je počelo s revolucionarom modernog marketinga, Edwardom Bernaysom, čiji je ujak bio Sigmund Freud, osnivač psihoanalize. Bernays je prvi koji je eksplicitno primijenio psihologiju u reklami. Proveo je uspješnu reklamnu kampanju kojoj je tridesetih godina 20. stoljeća cilj bio povećati broj ženskih konzumentica duhana. Inkorporirao je feminističke ideje u svoju kampanju, proglasivši cigarete ženskim “bakljama slobode”. Rezultati su bili astronomski.

Proučimo koje su neke od strategija kojima nas danas tjeraju da odriješimo novčanik.

1. Uvijek igraju na naše emocije

Foto: Pixabay

Ako se pitate zašto toliko reklama prikazuje obiteljska okupljanja, djecu, starce ili zaljubljene parove, odgovor je taj da će ljudi kupiti bilo što s čim uspostave emocionalnu vezu.

Emocije nam se u današnjem automatiziranom svijetu čine dragocjenima. Tako bi nas se, u načelu, moglo nagovoriti i da kupimo pokvareni automobilski motor, ako bi nas mogli natjerati da tu kupovinu povežemo s, primjerice, dragim uspomenama iz djetinjstva.

2. Prodaju nam životne stilove, a ne proizvode

Foto: Pexels

Uočljivo je da reklamne poruke imaju sve manje veze s proizvodima koje reklamiraju. Tako u prosječnoj modernoj reklami o samim karakteristikama proizvoda (cijena, performanse, funkcionalnost, dimenzije i slično) nećete doznati praktički ništa, ali će vas se zato obavijestiti da niste pravi domoljub ako se ne opijate određenim pićem, da niste cool ako ne žvačete određene vrste žvaka, da samo pravi alfa-mužjaci voze neku marku automobila i da vam je poslovni uspjeh zagarantiran nabavkom određene vrste mobitela.

Takve se umjetne misaone poveznice naoko nespojivih pojmova i asocijacija stvaraju jer nas se pokušava nagovoriti da kupujemo određeni životni stil, kako bismo kupovinom ispunili rupe u svojoj ličnosti.

3. Manipulacija bojama

Foto: Pixabay

Boje su moćno oruđe u rukama kompetentnih reklamnih stručnjaka jer izazivaju jake podsvjesne asocijacije. Tako se, primjerice, crvena veže uz seksepil, strast i agresiju, žuta uz smirenost i opuštenost, zelena uz zdravlje, ljubičasta uz bogatstvo i plemenitost, bijela uz čistoću i nevinost, a crna uz mrak, ali i profinjenost ukusa.

4. Prostornim odnosima nas nagovaraju i zbunjuju

Foto: Public Domain Pictures

Ako ste se pitali zašto vaš lokalni supermarket svakih nekoliko mjeseci naoko besmisleno mijenja raspored cijelog dućana, to je stoga kako bi vas se onemogućilo da u kratkom roku pronađete najosnovnije namirnice. Što duže lutate među policama, veća je vjerojatnost da ćete kupiti stvari koje vam ne trebaju.

Također, raspored teksta i fotografija na ekranu ima veliku asocijativnu vrijednost, a vizualni izgled koji podsjeća na uspinjuću liniju na grafikonu automatski povezujemo s pozitivnim asocijacijama.

5. Stvaraju iluziju slobodne volje

Daleko najveće umijeće u marketingu jest kolektivno nas uvjeriti da njihovi trikovi na nas ne djeluju. Svatko želi biti gospodar vlastite sudbine, pa nam serviraju reklamne poruke tako prikriveno da ni ne shvaćamo kako kupujemo neželjene gluposti.

31 KOMENTARI

  1. 751334 702947After examine a couple of of the weblog posts inside your internet site now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and may well be checking back soon. Pls take a appear at my internet site as effectively and let me know what you feel. 638907

  2. 246042 197269You made some decent points there. I looked on the internet for the problem and found most individuals will go along with with your site. 481178

  3. 838178 619364Certain paid google internet pages offer complete databases relating whilst individual essentials of persons even though range beginning telephone number, civil drive public records, as nicely as criminal arrest back-ground documents. 847758

  4. 430232 95698In the event you have been injured as a result of a defective IVC Filter, you must contact an experienced attorney practicing in medical malpractice cases, specifically someone with experience in these lawsuits. 122110

Komentiraj

Please enter your comment!

*