Rus tvrdi da je otkrio tajnu svemira i pljuje na nagradu od milijun dolara

Foto: Facebook

Što bi se dogodilo Nikoli Tesli da se rodio u današnje vrijeme? Ne možemo znati zasigurno, no najizgledniji je scenarij da bi mu se susjedi i sugrađani, gdje god živio, svakodnevno rugali, nazivali ga pederom i imbecilom i noću mu kamenovali prozore.

Istodobno, domaća bi ga estrada na TV-u olajavala kao autističnog čovjeka i gubitnika. Pri tom bi bilo sasvim nebitno to što bez Tesle ne bi bilo čak ni televizora kojem bi se ostali klanjali i putem kojeg bi ga pljuvali.

Živi dokaz za ovu tezu je zanimljiv slučaj današnjeg genija Grigorija Perelmana. Ovaj neobični Rus na glasu je kao jedan od najvećih svjetskih matematičara. Živi u bijedi i gotovo pustinjačkim životom, a nedavno je za svoja revolucionarna znanstvena otkrića s prezirom odbio zasluženu nagradu od milijun dolara.

Foto: Facebook

Luđak ili genij?

Grigori najviše vremena provodi, dakako, čitajući. Živi s majkom u Sankt Petersburgu. Ona ga uzdržava jer je Grigori nezaposlen. U susjedstvu je poznat kao “lokalni luđak” koji rijetko izlazi iz stana, a kad i promoli nosom na ulicu, obično je u staroj i zapuštenoj odjeći.

No, Grigori se može pohvaliti nečim čime se ne može pohvaliti niti jedna druga osoba na svijetu. Ovaj je čovjek, govori se, riješio jedan od “sedam milenijskih matematičkih problema”. Radi se o matematičkim zagonetkama koje još nitko u povijesti nije uspio razriješiti i objasniti.

Foto: Facebook

Gregori je na glasu kao čovjek koji je dokazao takozvanu Poincareovu hipotezu koja tvrdi kako je svaki trodimenzionalni prostor bez rupa zapravo povezan i konačan, to jest jednak rasprostrtoj sferi. Što to točno znači, mi smrtnici možemo samo nagađati, no Grigori tvrdi da je ovime prodro u tajne postojanja svemira. Na istraživanje je potrošio oko osam godina, a svoje objašnjenje je ispisao na oko 1000 stranica papira.

Hvalite me, usta moja? Ne i u ovom slučaju!

Da Grigori nije samo lokalni čudak koji se hvali bez pokrića priznaju već mnogi najveći svjetski autoriteti. Već sa 16 godina osvojio je prvu nagradu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadu, doktorirao je u Rusiji, te predavao na nekoliko najprestižnijih američkih fakulteta.

Foto: Facebook

Grigori je za svoje otkriće osobno saopćio samo jednom jedinom kolegi. Njegov je kolega, zabezeknut revolucionarnim tezama ovog čovjeka, pronio dalje glas o njegovom razrješenju Poincareove hipoteze. Najveći su znanstveni autoriteti nakon toga dugo i pomno razmatrali Grigorijev rad, te ga proglasili senzacijom. Internacionalna Unija Matematičara odlučila mu je za to dodijeliti Fieldsovu medalju, matematičarski ekvivalent Nobela, skupa s nagradom od milijun dolara, a zaslužio je i prestižnu nagradu CMI.

Međutim, Grigorijeva reakcija šokirala je svijet. Odbio je sav novac, ustvrdio da ne želi slavu ni pozornost javnosti, a na ceremoniji dodjele nagrade nije se pojavio jer je tog dana imao pametnijeg posla. Naime, išao je u šumu brati gljive!

Uza sve to, Grigori je o dodjeljivanju nagrade izjavio kako ne smatra Internacionalnu Uniju Matematičara kompetentnom da bi ocjenjivala njegov rad, čak i ako su ga ocijenili pozitivno. Poznat je po svojoj izjavi da je proniknuo u tajne svemira, i da stoga nema nikakvu korist ni potrebu za milijun dolara.

Foto: Facebook

Time što je svojim izjavama sablaznio današnju javnost i medije, čiji sami temelji počivaju na vječnom natjecanju i grabežu za parama, Grigori je zapravo pljunuo u lice današnjem materijalističkom svjetonazoru. To mu javnost, dakako, nije mogla oprostiti. Postao je predmet ismijavanja i razvlačilo ga se po novinama kao ludog čovjeka i napuhanog mamlaza, a ne genija.

Pljuska u lice modernom materijalizmu

Foto: Wikimedia Commons

Ipak, upravo njegovo odbijanje nagrade i lovorika najveći je spomenik ovom iznimnom čovjeku. Njegov životni svjetonazor govori sam za sebe o njegovoj motivaciji i iskrenosti pri rješavanju tisućgodišnje matematičke zagonetke. Grigori je to učinio zato što je morao, a ne zato da bi se time i okoristio. Malo tko bi na njegovom mjestu ostao dosljedan i odbio pravo bogatstvo koje mu se nudilo. No upravo zbog toga nitko ne može dovoditi u pitanje čistoću njegovih motiva bez da pritom ne oblati i osramoti samoga sebe.

Podsjetimo, mnogi su od najvećih svjetskih genija umrli neshvaćeni, ismijani i u najvećoj bijedi. To je stoga što su odbili pokloniti se idiotizmu i pohlepi ljudskog kolektiva. Tako je i Tesla, iako je bio jedan od najvećih izumitelja svih vremena, umro kao zadnji bijednik. Nadamo se da takva sudbina ipak neće zadesiti i Grigorija Perelmana. No, istodobno sumnjamo da on sam takvim tricama uopće razbija glavu.

Možete li zamisliti kakav bi bio naš svijet da nam putem televizije predstavljaju ljude poput Grigorija kao idole vrijedne štovanja, umjesto današnjih celebrityja?

Preporuka za čitanje: Hrvati bez jala kao žaba bez vode. Zašto smo takvi?

 

 

 

88 KOMENTARI

  1. “Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. However think about if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could undeniably be one of the best in its niche. Fantastic blog!”

Komentiraj

Please enter your comment!

*